Gallery

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΣΕΠΗΣ-ΟΔΗΓΟΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΚΤΕΛ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ

Εντός των ημερών θα αναρτήσουμε ολοκληρωμενο και τον ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ. (Ραφήνα, Πικέρμι, Καλλιτεχνούπολις, Ν.Μάκρη, Μάτι, Μαραθώνας, Σχινιάς,) περιοχές με πολλά ξεχωριστά ενδιαφέροντα.. Για ό,τιδήποτε  επικοινωνείτε με τη διεύθυνση : pressliberty@gmail.com ή στο 22950-85644

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

  

 
Με μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να είναι τόπος παραθερισμού οι οικισμοί της ανατολικής Αττικής που από τα λιμάνια της ξεκινούν φέρι μπότ που επιτρέπουν το πέρασμα στις ακτές της Εύβοιας και σε αρκετά νησιά του Αιγαίου.
Η Βραυρώνα είναι παραθαλάσσια περιοχή με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας. Μπορείτε να κολυμπήσετε στον κόλπο της Βραυρώνας και στις παραλίες της περιοχής Αρτέμιδος.
Φημισμένη για τα κρασιά, της χασαποταβέρνες και τις ψησταριές είναι η περιοχή

Η ιστορική περιοχή του Μαραθώνα γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Η λίμνη του Μαραθώνα και το Φράγμα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, όπως και ο Τύμβος, ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα και η εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων.

Το Μάτι έχει όμορφα σπίτια, πολλά κέντρα και ξενοδοχεία και ωραίες αμμουδιές.
Παραθαλάσσιο θέρετρο είναι και η Νέα

Λιμάνι με μεγάλη κίνηση και αξιόλογο τουριστικό κέντρο είναι η Ραφήνα. Κοντά της βρίσκεται το Πικέρμι με σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία της περιοχής και στο Κόκκινο Λιμανάκι.
Φημισμένο οινοπαραγωγικό κέντρο είναι τα Σπάτα που στην ευρύτερη περιοχή του βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.
Στο Σχοινιά θα δείτε το πευκοδάσος που καταλήγει στην παραλία και στον Ωρωπό μπορείτε να παραθερίσετε, όπως και στον κοντινό οικισμό Χαλκούτσι που έχει πολλές εξοχικές κατοικίες.

BAΡΝΑΒΑ

Ο Βαρνάβας είναι ένα ημιορεινό (υψόμετρο 650μ.) χωριό της Βόρειας Αττικής. Μπαίνοντας στο Βαρνάβα συναντάμε την πανέμορφη ρεματιά το “Προσάλεσι”. Τα πλατάνια ισκιώνουν τον δρόμο προσφέροντας ένα δροσερό διάλειμμα στο κάθε ταξιδιώτη.
Ο Βαρνάβας αποτελεί εξέλιξη οικισμού του 18 αιώνα. Οικογένειες Ελλήνων Αρβανιτών εγκαθίστανται στη περιοχή δημιουργώντας τη βάση του σημερινού χωριού.

Το παλιό Βαρναβιώτικο σπίτι δεν παρουσίαζε ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά γνωρίσματα. Αποτελούνταν από δύο χώρους. Ένας για τους ανθρώπους και ένας για τα ζώα. Στην καλύτερη περίπτωση υπήρχε δίπατη κατασκευή, ο Πύργος ή Πυργάτσι, όπου ο πάνω χώρος προορίζονταν για τους ανθρώπους και απέμενε ο κάτω για τα ζώα.
Στη μεσοβυζαντινή περίοδο ο χωροδεσπότης Βαρνάβας είναι ο απόλυτος άρχοντας της περιοχής. Απ’ αυτόν παίρνει ο οικισμός το όνομα που διατηρεί έως σήμερα. Στο διάστημα από το 13ο έως το 18ο αιώνα που καταφθάνουν οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων υπάρχει ένα ιστορικό κενό, απαραίτητο να φωτιστεί για την πλήρη γνωριμία του παρελθόντος του τόπου μας.

Ο Ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου δεσπόζει στη κορυφή του Χωριού. Το προηγούμενο κτίσμα ανεγέρθη το 1863. Αγιογραφήθηκε μετά την κατοχή, από την μεγαλύτερη μορφή του Βαρνάβα τον Καθηγητή Βαγγέλη Σκουβαρά. Δυστυχώς η ανακαίνιση του ναού και η αβλεψία των κατοίκων δε διέσωσαν τίποτα από αυτά τα αριστουργήματα.

Πάνω από την Αγ. Παρασκευή σώζεται προχριστιανικός Πύργος. Σε μικρή απόσταση από αυτόν ορθώνεται νεώτερος Πύργος της Βυζαντινής περιόδου ή από την Τουρκοκρατία. Ατόφια απομεινάρια από το Βυζαντινό παρελθόν αποτελεί η Αγία Παρασκευή της Κοκκινιάς και ο Άγιος Γεώργιος που χρονολογούνται τον 12ο αιώνα. Διάσπαρτοι ερειπιώνες της ίδιας εποχής παραμένουν παραμελημένοι αποζητώντας κάποτε τη φροντίδα και την ανάδειξή τους.

Η παραλία του Βαρνάβα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα γραφικό τουριστικό πόλο. Αρκεί να υπάρξει σεβασμός στο χρώμα και την ιδια ιτερότητά της. Το λιθόκτιστο ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα από το 1948 αποτελεί το πιο πρόσφατο δημιούργημα της ντόπιας λαϊκής αρχιτεκτονικής. Αντιθέτως ο Άγιος Δημήτριος είχε την κακή τύχη να γνωρίσει τις αρνητικές συνέπειες της αναπαλαίωσης.

Η βρύση του χωριού αποτελούσε στα παλαιότερα χρόνια κεντρικό σημείο της ζωής των Βαρναβιωτών. Όχι μόνο έπαιρναν νερό από εκεί αλλά είχαν την ευκαιρία κοινωνικών συναναστροφών. Αποτελεί έργο της δεκαετίας του 1920 όταν ο Βαρνάβας υπαγόταν στο Δήμο Μαραθώνα. Δυστυχώς από το συγκρότημα του πλυσταριού απέναντι από τη βρύση σήμερα δε σώζεται τίποτα.

Υπάρχουν ακόμα ζωντανές παραδόσεις στο Βαρνάβα και ένας πλούτος από το χθες που το νεοσύστατο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο φιλοδοξεί να διασώσει και να αναδείξει. Η πολιτιστική κληρονομιά μας αποτελεί ιερό χρέος για τη συνέχιση και απόλυτο σεβασμό.

πηγή: Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα 

Το Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2002 από την Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα και είναι νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

ΡΑΦΗΝΑ   

Αεροφωτογραφία της Ραφήνας

Πρόκειται για έναν ιστορικό δήμο, ο οποίος κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Έχουν βρεθεί σε ανασκαφές ορθογώνια σπίτια της προϊστορικής εποχής, καθώς και εγκαταστάσεις κατεργασίας χαλκού. Η Ραφήνα ήταν ένας από τους 100 Δήμους των Αθηνών που όρισε ο Κλεισθένης, με το όνομα «Αραφήν». Αυτό το όνομα το πήρε από τον πρώτο της κυβερνήτη, τον Αραφήνα, ο οποίος ήταν ένας από τους 100 ήρωες της Αττικής. Ανασκαφές στην περιοχή βρήκαν επίσης στοιχεία από την Ρωμαϊκή περίοδο (οικοδομήματα, ρωμαϊκό λουτρό, αγάλματα).

Κατά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 ήρθαν στη Ραφήνα πολλοί κάτοικοι της Τρίγλιας της Μικράς Ασίας, οι περισσότεροι με πλοία του Τριγλιανού εφοπλιστή Φίλιππου Καβουνίδη. Αυτοί εγκαταστάθηκαν στη Ραφήνα και συγκρότησαν προσφυγικό οικισμό με το όνομα «Νέα Τρίγλια», που όμως δεν επικράτησε. Το 1929 συστάθηκε η Κοινότητα Ραφήνας, ενώ από το 1994 η Ραφήνα αποτελεί Δήμο.

WikipaideiΑ

ΜAΡΑΘΩΝΑΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα με κατάλληλο φωτισμό, πρόσφατα ανακαινισμένο (2004) με υποδομές για επισκέπτες με ειδικές ανάγκες φιλοξενεί ενδιαφέροντα εκθέματα όπως :

  • Νεολιθική κεραμική απο το Σπήλαιο του Πανός
  • Πρωτοκυκλαδική κεραμική απο το Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο στη θέση  Τσέπι –  Μαραθώνα.
  • Κεραμική Γεωμετρικών έως Κλασικών χρόνων απο το Μαραθώνα και την ευρύτερη περιοχή.
  • Τμήματα απο το Τρόπαιο της Μάχης Μαραθώνα
  • Επιτύμβια ανάγλυφα της περιοχής Μαραθώνα (4ος αιώνας π.Χ) και των Ρωμαϊκών Χρόνων.
  • Αναθηματικές επιγραφές του Μαραθώνα
  • Ανάγλυφα πορτρέτα και επιγραφές της οικίας του Ηρώδη Αττικού (2ος αιώνας μ.Χ)
  • Αγάλματα και αρχιτεκτονικά τμήματα του μοναδικού για την Αττική Αιγυπτιακού Ιερού της Μπρεξίζας (2ος αιώνας μ.Χ)

Δίπλα ακριβώς απο το χώρο του Μουσείου βρίσκεται και προστατεύεται (απο τις καιρικές συνθήκες) με νέο υπερσύγχρονο στέγαστρο (2004) το Μεσοελλαδικό Νεκροταφείο (2000 π.Χ – 1500 π.Χ) που περιλαμβάνει μια συστάδα απο τρείς Ταφικούς Τύμβους.

Σε απόσταση 150 μέτρων εντός του περιφραγμένου χώρου του Μουσείου Μαραθώνα βρίσκεται ο λεγόμενος «Τύμβος των Πλαταιέων» Τύμβος όπου βρίσκονται 11 ταφές ανδρών απο την περίοδο της μεγάλης μάχης.

Τηλέφωνο και φαξ Μουσείου Μαραθώνα : 22940-55155, 22940-55155

 
 
 
 

Αρχαία πόλη στην ανατολική πεδιάδα της Αττικής. Ο Μαραθώνας έγινε γνωστός από την κοσμοϊστορική μάχη που έγινε εκεί το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων και Περσών. H πόλη πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις Προβάλινθος, Οινόη και Τρικόρυθος οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την Τετράπολη της Αττικής.

Η μάχη του Μαραθώνα. Στην κοσμοϊστορική εκείνη μάχη oι Αθηναίοι πολέμησαν με επικεφαλής το Μιλτιάδη και οι Πέρσες με επικεφαλής το Δάτη και τον Αρταφέρνη. Στη μάχη νίκησαν οι Αθηναίοι.

Το ιστορικό της μάχης. Οι περσικές δυνάμεις που έφταναν τις 60.000 άντρες, αφού κατέστρεψαν την Ερέτρια, αποβιβάστηκαν στον κόλπο του Μαραθώνα. Οι Αθηναίοι έστειλαν 10.000 άντρες και οι Πλαταιείς 1,000 (ήταν οι μόνοι που έστειλαν βοήθεια απαντώντας σε σχετική έκκληση των Αθηναίων, γιατί οι 2.000 Σπαρτιάτες έφτασαν την άλλη μέρα της μάχης). Ο Μιλτιάδης είχε παρατάξει τους οπλίτες του σε πλάτος ίσο με το πλάτος της περσικής δύναμης και ενίσχυσε περισσότερο τα δυο άκρα της αθηναϊκής παράταξης. Όταν οι Πέρσες άρχισαν την επίθεση, το κέντρο της δικής τους παράταξης, ως πιο ισχυρό, ανάγκασε τους Αθηναίους να υποχωρήσουν. Οι Πέρσες όμως προελαύνοντας βρέθηκαν ξαφνικά περικυκλωμένοι από τις δύο ισχυρές πτέρυγες της αθηναϊκής παράταξης. Ακολούθησε πανικός και oι γραμμές των Περσών διαλύθηκαν, γιατί οι οπλίτες τους έσπευδαν να καταφύγουν στα περσικά πλοία. Στη μάχη αυτή, στην οποία συμπολέμησαν με τους Αθηναίους πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία και οι δούλοι τους, έπεσαν πάνω από 6.000 Πέρσες και 192 μονάχα Έλληνες. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο αδερφός του Αισχύλου Κυναίγειρος. Ο ίδιος άλλωστε ο ποιητής Αισχύλος είχε τραυματιστεί στη μάχη του Μαραθώνα.

Τα μετά τη μάχη. Μετά την ήττα τους οι Πέρσες έπλευσαν προς το Φάληρο με το σκοπό να κυριέψουν την απροστάτευτή Αθήνα. Οι Αθηναίοι όμως Μαραθωνομάχοι είχαν ήδη φτάσει εκεί και εμπόδισαν τους Πέρσες να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους.

Οι συνέπειες της ελληνικής νίκης. Οι Αθηναίοι μετά τη νίκη τους στο Μαραθώνα γνώρισαν βαθύτερα και πλατύτερα τις δυνατότητές τους και δεν άργησαν να κάνουν την πόλη τους μεγάλη στρατιωτική δύναμη της εποχής. Η μάχη του Μαραθώνα εξάλλου αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ανθρωπότητας, γιατί αποτελεί την πρώτη αποφασιστική σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και ασιατικού πολιτισμού.

Τύμβος Μαραθώνα. Το σημαντικότερο όμως σωζόμενο μνημείο της πεδιάδας του Μαραθώνα είναι ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων, ο Σωρός, όπως τον ονομάζει ακόμη η λαϊκή παράδοση, ύψους 9 μ. και διαμέτρου 50 μ., που σκεπάζει τα οστά των 192 Αθηναίων, που έπεσαν στη μάχη του Μαραθώνα. Κάτω από το χώμα η ανασκαφική έρευνα έχει ανακαλύψει το τεφροφόρο στρώμα της πυράς με τα αποτεφρωμένα οστά. Μέσα στον Τύμβο βρέθηκαν και τα ίχνη του νεκρόδειπνου. Σύμφωνα με τα έθιμα, οι νικητές περισυνέλλεξαν τους νεκρούς από το πεδίο της μάχης, τους έθεσαν στην πυρά και παρεκάθησαν σε περίδειπνο για να τιμήσουν την ανδρεία τους. Έξω από τον Τύμβο oι Αθηναίοι έφηβοι κατέθεταν κάθε χρόνο στεφάνους και προσέφεραν θυσίες στη μνήμη των νεκρών μαραθωνομάχων

   ΡΑΦΗΝΑ

Πρόκειται για έναν ιστορικό δήμο, ο οποίος κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Έχουν βρεθεί σε ανασκαφές ορθογώνια σπίτια της προϊστορικής εποχής, καθώς και εγκαταστάσεις κατεργασίας χαλκού. Η Ραφήνα ήταν ένας από τους 100 Δήμους των Αθηνών που όρισε ο Κλεισθένης, με το όνομα «Αραφήν». Αυτό το όνομα το πήρε από τον πρώτο της κυβερνήτη, τον Αραφήνα, ο οποίος ήταν ένας από τους 100 ήρωες της Αττικής. Ανασκαφές στην περιοχή βρήκαν επίσης στοιχεία από την Ρωμαϊκή περίοδο (οικοδομήματα, ρωμαϊκό λουτρό, αγάλματα).

Κατά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 ήρθαν στη Ραφήνα πολλοί κάτοικοι της Τρίγλιας της Μικράς Ασίας, οι περισσότεροι με πλοία του Τριγλιανού εφοπλιστή Φίλιππου Καβουνίδη. Αυτοί εγκαταστάθηκαν στη Ραφήνα και συγκρότησαν προσφυγικό οικισμό με το όνομα «Νέα Τρίγλια», που όμως δεν επικράτησε. Το 1929 συστάθηκε η Κοινότητα Ραφήνας, ενώ από το 1994 η Ραφήνα αποτελεί Δήμο.

Wikipaideia

Σχινιά

 

Η μεγάλη αμμουδερή περίφημη παραλία μπροστά στον παραθαλάσσιο παραθεριστικό οικισμό Σχινιά, βρίσκεται 3 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τον τύμβο του Μαραθώνα και 45 περίπου βορειοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία μέσα σε ένα εντυπωσιακό πευκοδάσος που φτάνει σχεδόν μέχρι το κύμα. Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία του περίφημου και πανέμορφου πευκοδάσους του Σχινιά, με σκοπό να αποδοθεί καθαρό και όμορφο σε πεζούς εκδρομείς και λάτρεις της φύσης.

 

Αφιέρωμα στον Σχινιά Μαραθώνα

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011 00:00 Dr. Format
E-mail Εκτύπωση PDF

Ολοι οι Αθηναίοι, τουλάχιστον, γνωρίζουμε την παραλία του Σχινιά στον Μαραθώνα με την μοναδικής ομορφιάς αμμουδιά και το υπέροχο δάσος με κουκουναριές.  Ομως λίγοι γνωρίζουμε ότι από το 2000 είναι προστατευόμενο πάρκο με όνομα «Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα».  Ας δούμε λοιπόν τι το κάνει μοναδικό.

Η πεδιάδα του Μαραθώνα, γνωστή από την μάχη μεταξύ των Αθηναίων και των Περσών το 490 π.Χ., κατοικείται επί χιλιετίες.  Ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο στην περιοχή του Σχινιά συνοδεύει τη μακραίωνη ανθρώπινη παρουσία.  Σε απόσταση μόνο 40 χλμ. από την Αθήνα λειτουργεί ως τις μέρες μας ένα σύνθετο οικοσύστημα μοναδικό στην Αττική, που πλέον προστατεύεται ως Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν άφησαν ανεπηρέαστη τη λειτουργία του οικοσυστήματος.  Το 1923 κατασκευάστηκε κανάλι διοχέτευσης των νερών της Μακαρίας πηγής απευθείας στη θάλασσα και στέρησε τον υγρότοπο από την κύρια εισροή γλυκού νερού.  Ακολούθησε η κατασκευή και άλλων αντιπλημμυρικών έργων, με σκοπό την αποστράγγιση μέρους του υγροτόπου και την απόδοση εκτάσεων σε αγροτική και οικιστική εκμετάλλευση.

Τα επόμενα χρόνια, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση πλήθους ασύμβατων δραστηριοτήτων, όπως αμερικανική βάση τηλεπικοινωνιών και αεροδρόμιο.  Στην τάση υποβάθμισης της φυσικής αξίας της περιοχής συνέβαλαν η οικοπεδοποίηση, η ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων και σκουπιδιών, η βόσκηση και το κυνήγι.  Παρά τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, η περιοχή του Σχινιά διατήρησε την ομορφιά της.

Ο υγρότοπος, το παράκτιο πευκοδάσος, η αμμώδης παραλία και η θάλασσα στον όρμο του Μαραθώνα συνθέτουν ένα μοναδικό για την Αττική φυσικό τοπίο, που παρέμεινε για τους Αθηναίους αγαπητός προορισμός αναψυχής, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αναγνωρίζοντας την οικολογική αξία και την ανάγκη προστασίας της περιοχής, η επιστημονική κοινότητα περιέλαβε τον Σχινιά Μαραθώνα στους καταλόγους ευρωπαϊκών δικτύων για την προστασία της φύσης, όπως το CORINE-Biotopes και το NATURA 2000.  Η χωροθέτηση Ολυμπιακού Κέντρου Κωπηλασίας στο χώρο του αεροδρομίου Μαραθώνα έφερε στο προσκήνιο τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την αποκατάστασή της.

Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό την προστασία, διατήρηση, διαχείριση και αναβάθμιση της φύσης και του τοπίου.  Το επόμενο έτος εγκρίθηκαν ο Κανονισμός Διοίκησης και Λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου και το Σχέδιο Διαχείρισής του, ενώ παράλληλα χωροθετήθηκαν ζώνες με διαφορετικές επιτρεπόμενες δραστηριότητες όπως: συνεχεια> Αφιέρωμα στον Σχινιά Μαραθώνα

ΜΑΤΙ

Ο οικισμός ΜΑΤΙ βρίσκεται 28 χιλιόμετρα από την Αθήνα πάνω σε ένα φυσικό όρμο του Νότιου Ευβοϊκού στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας του Μαραθώνα, περιοχή με ιδιαίτερο ιστορικό, πολιτισμικό αλλά και κοινωνικό ενδιαφέρον. Χρησιμοποιείται ως παραθεριστική κατοικία από πολλούς Αθηναίους και όχι μόνο.
Η περιοχή κατάφυτη, με πεύκα που καταλήγουν στις καθαρές ακτές, αποτελεί ένα ιδανικό τόπο προορισμού για τον επισκέπτη, που θέλει να ξεκουραστεί, να απολαύσει τη θάλασσα αλλά και να διασκεδάσει, χωρίς να απομακρυνθεί από την Αθήνα.

Το Μάτι είναι παραθεριστικός οικισμός της Ανατολικής Αττικής, στα διοικητικά όρια του δήμου Νέας Μάκρης. Βρέχεται στα ανατολικά από τον Κόλπο Πεταλιών

 (Makronisi)
Makronisi Petalion.jpg

και εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέσω ΚΤΕΛ. Τον Σεπτέβριο 2006 ξεκίνησε σταδιακά η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως της Νέας Μάκρης και εκλήθησαν οι ιδιοκτήτες να προσκομήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους. Στην περιοχή εδρεύουν πολυτελή ξενοδοχεία, καθώς και παραθεριστικές και ναυταθλητικές υποδομές.

 ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΣ

χάρτης μεσογείων αττικής

Καλλιτεχνούπολη

Η Καλλιτεχνούπολη είναι γνωστός συνοικισμός που υπάγεται στο Δήμο Ραφήνας και είναι οικοδομημένος στις ανατολικές παρυφές του πεντελικού όρους. Κατοικήθηκε από δικαιούχους του συνεταιρισμού καλλιτεχνών και είναι περιοχή «απαράμιλλης ομορφιάς».

Απειλήθηκε από εμπρησμό το καλοκαίρι του 2005.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Ευρωπαϊκo Μουσείο Άρτου Στον Βαρνάβα
2 Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα  
3 Αρχαιολογικός Τόπος Μπρεξίζα – Νέα Μάκρη  
4 Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου  
5 Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα  
  Ραμνούς

[Δήμος Γραμματικού, Ραμνούντας]

 

 

 

 

Στην κοιλάδα του Λοιμικού στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής δίπλα από τον Ευβοϊκό κόλπο σώζονται τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Ραμνούντος που ανήκε στην Αιαντίδα φυλή ενώ αποτελούνταν από πολλούς συνοικισμούς. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το περίφημο ιερό της Νεμέσεως που αποτελεί το σημαντικότερο ιερό της θεότητος στον ελλαδικό χώρο. Η θεά μοιάζει πολύ με την Άρτεμη και ίσως να αντιπροσώπευε μια τοπική της μορφή…….
Περισσότερα….

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s